5 Nisan 2009 Pazar

KARGA

LAT: CORVUS CORONE CORONE
Genel olarak leskargasinin ( Corvus corone ) bir türüdür. Güclü ve tüylü gagalidir. Tarlalarda, orman etrafinda, park ve sehirlerde görülür. Üreme zamanlarinda cift olarak ve baska zamanlarda da toplu halde görülürler. Herseyi yerler oyüzden tarlalar, yol kenarlari ve cöplükler en cok görüldükleri yerlerdir. Ötüsleri alcak ama degisik sekillerdedir. Genellikle baska hayvanlarin seslerini taklit ederler.Tek olarak kuluckaya yatar. Yuvayi disi kus eski agaclarin tepelerine yapar. Genellikle 4-6 yumurta icin 18-20 gün kuluckaya yatar. Bu yavrular 4-5 hafta icinde de yuvayi terkederler.

Etiketler:

SARI YELVE


LAT: EMBREZIA CITRINELLA
Bas ve kuyruk tarafi limon sarisidir. Sirti kahve rengi cizgili olup bögrüne kadar iner. Kara kuyrugu ucarken beyaz kenarlari yüzünden iyice farkedilir. Disisi daha az sari renktedir. Sari yelve tarlalarin caliliklarinda görülen tipik kuslardandir. Üreme zamanlarinda kendi bölgesine sadiktir. Ama kislari karisik kus sürülerine katilir. Tohumlardan ve böceklerle beslenirler. Cok güzel ötücü kuslardandir. Yuvalarini yere yakin yerlerde caliliklar arasina yapar ama orman kenarlarinda da görülür. 3-5 yumurtasi olur. Yuva kurus ve kulucka zamani 2 haftadir.

Etiketler:

KUS YUVASI


Kuslari sapanlarla vurmak yerine böyle agaclara kus yuvalari koyarak onlarin yayilmalarini saglamak güzel degilmi?. Onlarin güzel seslerini her daim duysak hos olmaz mi?

Etiketler:




YEMEK ZAMANI


Yemlerini yerken ki sevinclerini görmenizi isterdim. Maalesef kameraya bu kadarini sigdira bildim. O kadar coklar ki yaklasik 200 kadar varlar.

Etiketler:

KULUCKA


Gelinim madamin 4 yumurtasi var bugün yarin cikarlar yumurtadan.

Etiketler:

YESIL ISPINOZ, CAMERIYA, BÜYÜK ISKETE


LAT: CARDULEIS CHLORIS
Erkegi zeytin yesili rengindedir. Kuyruk kismi sarimtrak yesildir. Kanat ve kuyruk tarafinda sari renkteki tüyleri göz alicidir. Disisi daha mat renkte olup griye calan yesildir.Acik renkli gagasi cok güclüdür. Bahcelerde ,parklarda, orman etrafinda görüldügü gibi taninmis sehir kuslarindan da sayilir. Yesil ispinoz kuslari kislari etrafa birakilan yem evlerinin daimi misafirlerindendir. Kanaryaya benzer bir sesi vardir. yiyeyecek olarak degisik tohumlari yer. Üreme zamanlarinda ise böcek yer. Caliliklarda iyice saklanmis yuvasinda disisi 12-15 gün boyunca 4-6 yumurta icin kuluckadadir. Yavrular yumurtadan ciktiktan sonra 14-17 gün boyunca yuvada beslenirler ta ki yuvayi terkedene kadar.

Etiketler:






KARA TAVUK





LAT: TURDUS MERULA
Erkegi bilindigi üzre siyah renktedir. Gagasi ve göz kenarlari portakal sarisidir. Disisi koyu kahve olup; biraz acikrenkte gögüs kismi ve boyunu biraz lekelidir
.Kara tavuklara ormanlarda , parklarda vebahcelerde sikca rastlanir. Durmadan yerde ziplayarak yiyecek aradiklari gözlenir. Solucanlar, böcekler ve kücük meyveler beslendikleri seylerdir. Sabah ve aksamlari yüksek sesle öterler. Kislari burada gecirdikleri halde bazilari güney ve bati Avrupaya hatta kuzey Afrika´ya göc ederler. Yuvalarini caliliklarda ve binalarda yaparlar. 4-7 yumurtalari olur. kulucka ve yuva zamani 14 gündür.
Not: Iki sene önce bir kara tavuk balkonumdaki en güzel menekse saksisini kendisine yuva secmisti. Yuvasini öyle bir topraga islemiski onlar gittikten sonra yuvayi saksidan cikarmam mümkün olmadi. Anne kus bir dakika bile 14 gün boyunca yerinden kimildamadi. Baba kus ise yiyecek getirmekten helak oldu zavalli. Eger yiyecek arayisinda degilse nöbet tutuyordu balkonun öbür ucunda ayrilmadan. O yüzden evde onlar gidene kadar hapis kaldik disari cikamadan camasir asamadan. Camasirlari icerde kurutup öyle idare ettik. Insan gözüyle görünce o zaman diyor ki kim demis onlar düsünemiyor diye bizden farklari yok ki.

Etiketler:








YAVRU BALIKLAR


Sanmayin baliklar ölü. Sadece göle atilmadan önce acele ile kendilerini yere atinca bana poz oldular.

Etiketler:






BEYAZ ANEMON

LAT: ANEMONE NEMOROSA
Kazayagigilerdendir. Bazen kenarlari kirmiziya calar cicekleri vardir. 6-8 cicek yapraklarindan olusur. Bir Anemonda pek cok cicek actigi görülür. Cam ormanlarinda, caliliklarda,daglardaki düzlüklerde görülür. Cok yaygin görülen bir cicektir. Cok polen icerdiginden degisik böceklerce
cok sik ziyaret edilir.

Etiketler: